ÇÖZÜLDÜ RTX 3070 ile Cyberpunk 2077'de Sürekli Çökme Sorunu ve Çözümü

Gündem Haber

kimnediyor.com
Yönetici
Haber Editörü
13 Ara 2024
30
4
3
Selam millet,

Sonunda Cyberpunk 2077'yi RTX 3070'imle adam akıllı oynayabildiğim için bu konuyu açmak istedim. Belki benim gibi benzer sorun yaşayanlara yardımcı olurum. Oyun çıktığından beri (ve hala) canımı sıkan, sürekli çökme sorununu bir türlü çözemiyordum. Ne denediysem nafile, oyun rastgele zamanlarda, özellikle yoğun çatışma sahnelerinde ya da kalabalık mekanlarda çat diye kapanıyordu.

Denemediğim Şey Kalmadı: Sürücü güncellemeleri, oyun dosyalarını doğrulama, farklı grafik ayarları, hatta Windows'u bile sıfırladım. Sonuç hep aynıydı.
Isı Değerleri: İlk şüphelendiğim şeylerden biri ekran kartının sıcaklığıydı. MSI Afterburner ile takip ettim, yük altında 75 derece civarındaydı, yani normal sınırlar içerisindeydi. RAM ve işlemci sıcaklıkları da normaldi.
Güç Kaynağı Şüphesi: Sonra güç kaynağımdan (650W) şüphelendim, acaba yetersiz mi geliyor diye. Ancak başka oyunlarda veya benchmark testlerinde herhangi bir problem yaşamamıştım.
Çözüm: Günlerce forumları, Reddit'i alt üst ettim ve sonunda bir yerde denk geldiğim çözüm işe yaradı. Sorunun "Re-Size BAR" (Resizable BAR) özelliğinden kaynaklandığını öğrendim. BIOS'tan bu özelliği devre dışı bıraktıktan sonra oyun bir daha çökmedi!

Re-Size BAR, ekran kartının işlemciye daha fazla bellek erişimi sağlamasına olanak tanıyan bir teknoloji. Normalde performansı artırması beklenirken, bazı sistemlerde kararsızlığa neden olabiliyor.

Özetle: Eğer RTX 3000 serisi bir kartınız varsa ve Cyberpunk 2077'de sürekli çökme sorunu yaşıyorsanız, BIOS'unuzdan "Re-Size BAR" veya "Smart Access Memory" (SAM) olarak da geçebilir, bu özelliği devre dışı bırakmayı deneyin. Umarım işinize yarar!

Deneyenler sonuçları paylaşırsa sevinirim. Belki başka çözümler de buluruz hep beraber.

Herkese iyi oyunlar!

Üst Alt